fbpx

Bloemkoolsteak met Hoemoes en hasselback zoete aardappel

Diner

INGREDIENTEN

INGREDIËNTEN BLOEMKOOL: 1 GROTE BLOEMKOOL 2 TEENTJES KNOFLOOK, FIJNGEHAKT 1/2 TL ZOUT 1/2 TL PEPER 1/4 TL GEMALEN RODE PEPER 3 EL OLIJFOLIE TOPPINGS: 1 BAKJE MAZA HOEMOES KALAMATA OLIJVEN, ONTPIT VEGAN FETA 1 HANDVOL KIEMGROENTEN KRUIDENSAUSJE: 2 EL OLIJFOLIE 1 EL AHORNSIROOP 1 TL PROVENCAALSE KRUIDEN 1/2 TL ZOUT 1/2 TL PEPER VOOR DE HASSELBACK ZOETE AARDAPPELEN: 3 ZOETE AARDAPPELEN, GESCHROBD en GEDROOGD 1 TL KNOFLOOKPOEDER 1 TL FIJNGEHAKTE SALIE 1/2 TL ZOUT 1/4 TL ZWARTE PEPER

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Snij de bloemkool in steaks. Dit doe je door de bloemkool op een snijplank te leggen met de onderkant naar beneden op de snijplank. Snij de bloemkool doormidden over de stam en snij er vervolgens plakken van ca. 5 centimeter dik van. Uit 1 bloemkool haal je ongeveer 4 mooie steaks (afhankelijk van hoe groot je bloemkool is). De rest van de bloemkool kun je gebruiken voor bloemkoolrijst, geroosterde roosjes of in een ander gerecht.
3. Maak de kruidensaus door de olijfolie, ahornsiroop, Provençaalse kruiden, zout en peper in een kommetje te mengen. Bestrijk vervolgens beide kanten van de bloemkoolsteaks. Rooster de bloemkool 30-35 minuten, draai halverwege om. Elke kant moet bruin worden.
4. Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden. Gebruik een scherp mes om in de breedte plakjes langs de aardappel te snijden. Meng in een kleine kom 2 el olijfolie, knoflookpoeder, fijngehakte salie, zout en peper. Gebruik een bakkwastje om dit mengsel over de “hasselback” te strijken. Bak 40 minuten in de oven tot ze gaar en knapperig zijn.
5. Als alles klaar is, smeer dan wat hummus op een bord of in een kom en leg de bloemkool in het midden. Leg de hasselback zoete aardappel ernaast en besprenkel het geheel met een vleugje olijfolie indien gewenst. Top af met de olijven, feta en kiemgroenten.

45 minuten
;;