fbpx

Haverbrood met veldsla, cherrytomaatjes en hoemoes less salt

INGREDIENTEN

200 G HAVERMOUT + EEN BEETJE EXTRA
365 G VOLKORENMEEL OF BOEKWEITMEEL
2 G VERSE GIST
12 G ZOUT
425 ML WATER
OM TE SERVEREN
1 VERPAKKING HOEMOES LESS SALT
40 G VELDSLA
100 G CHERRYTOMAATJES
1 TL OLIJFOLIE
  1. Meng de gist met een klein scheutje water in een kommetje.
  2. Combineer in een grote kom het water met het zout. Voeg het meel, de havermout en het gistmengsel toe en roer tot en egaal, plakkerig deeg.
  3. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 12 uur rijzen op een warme, donkere plek.
  4. Bedek een cakevorm met bakpapier. Stort het gerezen deeg in de cakevorm en bestrooi de bovenkant met wat extra havermout. Dek opnieuw af met een theedoek en laat het mengsel nog 45 minuten narijzen.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C en zet er een bakplaat en een rooster in.
  6. Snijd het deeg over de lengte in met een scherp mes en zet het op het ovenrooster. Giet een laagje water in de hete bakplaat. Pas op, dit gaat stomen. Bak het brood voor 30 minuten.
  7. Haal de bakplaat en het brood uit de oven. Verwijder het brood voorzichtig uit de vorm, maar laat het bakpapier er omheen zitten.
  8. Dek de bovenkant van het brood af met aluminiumfolie, plaats het brood terug op het rooster en bak het brood nog 10 tot 15 minuten extra tot de onderkant van het brood droog aanvoelt.
  9. Laat het brood een half uur afkoelen voor je het in plakken snijdt. Halveer ondertussen de cherrytomaatjes en bak ze kort in een koekenpan met wat olijfolie.
  10. Snijd 2 plakken per persoon van het haverbrood en besmeer met een dikke laag Hoemoes. Serveer met de warme cherrytomaatjes, veldsla en eventueel wat versgemalen peper.
45 minuten bereidingstijd + 12 uur rijzen
4 personen
;;