Hoemoes, hoe wordt het gemaakt?

Hoemoes, hoe wordt het gemaakt?

Denk je aan hoemoes, dan denk je natuurlijk aan Maza! In onze keuken in Zaandam maken wij meer dan 25 smaken hoemoes en spreads met verschillende groente en fruitsoorten. We krijgen vaak de vraag hoe onze hoemoes gemaakt wordt. We vertellen je graag iets over de basisingrediënten en ons productieproces.

Duizenden kilo’s!

6 dagen per week maken wij hoemoes en spreads in onze keuken in Zaandam. Meer dan 100 collega’s maken dagelijks duizenden kilo’s hoemoes. De basis van onze hoemoes is een pasta van kikkererwten, tahina (sesampasta), verse knoflook en citroen. We hebben vele soorten hoemoes, waar verse groente, fruit en specerijen aan worden toegevoegd.

Het proces begint allemaal bij onze collega’s van het magazijn. Zij ontvangen dagelijks ladingen vol grondstoffen en ingrediënten, zoals kikkererwten en tahina. Onze grondstoffen worden wereldwijd ingekocht, waarbij wij continu letten op de beste kwaliteit. Vervolgens worden de grondstoffen door onze collega’s klaargezet voor de productie. Deze grondstoffen worden vervolgens verwerkt, schoongemaakt en afgewogen. De kikkererwten worden gekookt en in de kruidenkamer worden de specerijen met de hand afgewogen. Bij het maken van onze hoemoes komt dus nog veel handwerk kijken!

Als alle grondstoffen verwerkt zijn, dan worden deze in de ‘cutter’ gedaan. Dit is een soort grote mixer die ervoor zorgt dat alle ingrediënten gemegd worden. De collega die de ‘cutter’ bediend weet precies wat de structuur moet zijn van de hoemoes en zal hier dan ook goed op letten. Vervolgens wordt de hoemoes door de afvulmachine in onze welbekende ovale bakjes gedaan. Deze machine zorgt ervoor dat er precies evenveel hoemoes in elk bakje komt. Hierna worden de bakjes in kartonnen dozen gedaan, waarna ze klaar zijn voor de supermarkt en uiteindelijk jouw koelkast!

Als beste getest

We werken dagelijks keihard om de lekkerste hoemoes en spreads te maken. Dit is niet onopgemerkt gebleven! In 2016 is onze hoemoes als beste getest door de Consumentenbond. En als klap op de vuurpijl, is onze hoemoes in 2019 ook door het tv-programma KASSA als beste getest. Drie deskundigen vonden onze hoemoes unaniem het lekkerst en deze is dan ook beoordeeld met maar liefst een dikke 9!

Groetjes, Shelly & Felicia

X