fbpx

Een vegetarische Kerst

Een vegetarische Kerst met Maza!

Een vegetarisch Kerstmenu bedenken lastig? Absoluut niet! Wij hebben onze favoriete Kerstrecepten voor jou verzameld.

Voorgerechten

Witlofbootjes met appel, avocado en Tahina
4 personen | 10 minuten

               

2 stuks witlof
1 bakje Tahina
1/2 komkommer, in blokjes
1 groene appel, in blokjes
1 avocado, in blokjes
100 g geroosterde walnoten, grof gehakt
1 el citroensap
Peper en zout naar smaak

Snijd de kontjes van de witlof en kies mooie bladeren voor de bootjes.
Besmeer de witlofblaadjes met een theelepel tahina.
Meng in een grote kom de komkommer, groene appel, avocado, geroosterde walnoten, citroensap een twee eetlepels tahina. Roer goed en breng op smaak met peper en zout.
Vul de bladeren met het mengsel en geniet!

 

Paddenstoelenbouillon met Esfenaj twisters
4 personen | 30 minuten

           

Voor de soep
2 el olijfolie
2 gele uien, fijngesneden
1 teen knoflook, geperst
400 g gemengde paddestoelen
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
1 liter groente- of paddestoelenbouillon

Voor de twisters
1 rol vers bladerdeeg
1 bakje Esfenaj
2 el sesamzaadjes
2 el ongezoete sojadrink
1 el zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
Snijd het bladerdeeg in repen van 4 bij 24 cm. Je zou zo 10 repen moeten krijgen.
Besmeer de helft van de repen bladerdeeg met Esfenaj (dit is leuk om met de kinderen te doen). Druk de andere repen er bovenop en maak er met een wokkelbeweging twisters van. Druk de zijkanten dicht met een vork.
Meng de ongezoete sojadrink met de zonnebloemolie. Bestrijk de twisters met dit mengsel en strooi er wat sesamzaadjes overheen.
Bak de twisters voor 20 minuten in de oven.
Maak ondertussen de soep door de uien voor 3 minuten op laag vuur te fruiten in de olijfolie. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten.
Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in grove stukken. Je kunt ze ook heel laten. Bak voor vijf minuten mee met de ui en knoflook. Ris de tijm van de takjes en bak ook deze en het laurierblaadje mee.
Schenk 1 liter bouillon in de pan. Breng aan de kook en laat de soep vervolgens een kwartier zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met de Esfenaj twisters.

 

Bijgerechten

Groen(t)e Kerstboom

4 personen

     

3 stronken broccoli
1/2 rode paprika
1/2 gele paprika
10 cherrytomaatjes
100 gram blauwe bessen

Maza trio om te dippen
Kegel van piepschuim (te koop in hobbywinkels)
Veel kleine satéprikkers

Snijd de broccoli in roosjes. De stammen kun je bewaren voor iets anders. Snijd sterretjes uit de paprika’s of gebruik een koekjesvorm in de vorm van een ster. Je wil een grote ster als piek en verder allemaal kleine sterren.
Prik de broccoliroosjes op de satéprikkers en prik deze in de kegel van piepschuim. Leuk om met de kids te doen!
Versier de boom verder met de paprikasterren, blauwe bessen en cherrytomaatjes.
Serveer de groen(t)e kerstboom met onze trio om te dippen.

 

Kerstkrans van Hoemoes
4 personen | 10 minuten

         

1 bakje hoemoes XL
1 bosje verse peterselie
1 bakje tuinkers
handje cashewnoten, fijngehakt
8 cherrytomaatjes
1/2 rode paprika
4 volkoren pitabroodjes

Verwarm de oven voor op 220 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
Snijd de pitabroodjes in sterretjes (optioneel) en besprenkel deze met water. Bak in 4 minuten af in de voorverwarmde oven.
Verdeel de hoemoes in een ronde krans over een bord. Snijd de peterselie fijn en strooi dit over de hoemoes. Knip wat tuinkers en strooi ook dit over de krans. Strooi er als laatste wat gehakte cashewnoten overheen.
Snijd de rode paprika in de vorm van een strik of ster. Decoreer de hoemoes kerstkrans met de paprika en de cherrytomaatjes.
Serveer met de pitabroodjes. Dippen maar!

 

Hoofdgerechten
Gehaktbrood van falafel
8 plakken | 1,5 uur

 

           

1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes
1 bakje falafel
2 takjes verse tijm
200 g linzen (gekookt)
200 g kikkererwten (gekookt)
4 el tomatenpuree
2 el sojasaus
120 g paneermeel
4 el ketchup

Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een cakeblik met bakpapier.
Kook de zoete aardappel voor zo’n 15 minuten of tot je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.
Voeg de falafel toe aan een keukenmachine en maal deze grof. Voeg de zoete aardappel, tijm, linzen en kikkererwten toe en pulse tot een mengsel van grove kruimels. Stort in een kom en meng de tomatenpuree, sojasaus en paneermeel er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Wanneer het mengsel niet aan elkaar plakt, voeg er dan steeds een eetlepel water (of hoemoes) aan toe.
Schep het mengsel in het cakeblik en druk goed aan met een glas, zodat er geen lucht meer in zit en de bovenkant glad is. Bestrijk de bovenkant met de ketchup.
Bak het vegan gehaktbrood voor 45 minuten. Laat het vervolgens minstens 20 minuten afkoelen in het blik. Serveer in plakken als bijgerecht.

 

Vegan kaasfondue
4 personen | 30 minuten

           

100 g cashewnoten, geweekt
100 g gekookte, witte aardappelen
1 teentje knoflook
1 el witte misopasta
1 el mosterd
2 tl maizena
125 ml ongezoete, plantaardige melk
125 ml biologische witte wijn (alcohol zal verdampen)
200 g vegan geraspte kaas
Zout en peper naar smaak

Om te dippen
1 komkommer
4 waspenen
250 g cherrytomaatjes
1 bosje radijs
2 bakjes falafel
4 afbakbroodjes

Bak de falafel en de afbakbroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pureer alle ingrediënten voor de kaasfondue in een blender of keukenmachine tot een glad, dik mengsel. Wanneer het te dik is, kun je nog wat water of plantaardige melk toevoegen.
Verwarm het mengsel in een pannetje. Laat het ongeveer 10 minuten pruttelen onder af en toe roeren. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd ondertussen de groente in reepjes, sterretjes, of op een andere manier.
Serveer de vegan kaasfondue in een grote pan of vier kleine pannetjes (lekker corona-proof) met de groente, falafel en afbakbroodjes.

 

Nagerechten

Vegan ijs met cranberrysaus en pure chocolade
4 personen | 15 minuten

     

6 bevroren bananen (tip: vries rijpe bananen een nacht van tevoren in stukjes in, maar breek de stukjes, dus niet snijden. Dan plakt het minder snel aan elkaar vast.)
4 el hoemoes vijg-cranberry

Voor de cranberrysaus
125 g cranberry’s
2 steranijs
1 kaneelstokje
100 g suiker
150 ml sinaasappelsap
1 tl maizena

Voor de topping
50 g pure chocolade
10 verse cranberry’s, gehalveerd

Maak de cranberrysaus door alle ingrediënten in een steelpan aan de kook te brengen. Meng de maizena wel eerst met wat sinaasappelsap om klontjes te voorkomen. Roer goed en zet het vuur lager. Laat zachtjes pruttelen tot alle cranberry’s zijn gesprongen. Wanneer de saus wat ingedikt is, mag de pan van het vuur en kan de saus afkoelen.
Smelt de pure chocolade au bain marie.
Pureer de bevroren bananen met de hoemoes in een keukenmachine of blender tot een dikke, gladde massa. Voeg eventueel wat plantaardige melk toe om te verdunnen, maar niet meer dan een scheutje
Verdeel het ijs over vier glazen. Serveer met een eetlepel cranberrysaus, een drizzle gesmolten chocolade en wat verse cranberry’s.

 

Vijg-cranberrymuffins met vegan botercreme
12 muffins | 45 minuten

           

Voor de muffins
400 g zoete aardappel, gekookt en gepureerd
200 g hoemoes vijg cranberry
180 ml Fairtrade kokosmelk (uit een blikje)
1/2 tl vanille
60g lichtbruine basterdsuiker
180g volkorenmeel
1 el bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zout

Voor de botercrème
150g plantaardige boter
150g poedersuiker
1 tl plantaardige melk
1 el cranberrysaus

Optioneel: verse cranberry’s ter garnering

Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een muffinblik met 12 muffinvormpjes klaar.
Meng de gepureerde zoete aardappel, hoemoes, kokosmelk, vanille en basterdsuiker in een kom. Meng het meel, bakpoeder, zout en de kaneel in een andere kom. Voeg de twee samen en meng tot een beslag, maar roer niet te veel.
Schep het beslag in de muffinvormpjes en bak de muffins voor 25 tot 30 minuten in het midden van de oven. De muffins zijn gaar wanneer je er met een satéprikker in kunt prikken en deze er schoon uit komt. Laat de muffins goed afkoelen.
Maak de botercrème door de boter met de poedersuiker, de cranberrysaus en een theelepel plantaardige melk naar keuze te mixen voor 3-5 minuten.
Schep de botercrème in een spuitzak en maak mooie toefjes op de muffins. Garneer eventueel met verse cranberry’s.

 

Voor overdag
Pompoen-pecantaart
10 stukken | 1,5 uur

           

Voor de bodem:
100 g volkorenmeel
50 g witte suiker
100 g koude, harde boter
1 el speculaaskruiden
1 snufje zout

Voor de vulling
1 middelgrote flespompoen
1 bakje hoemoes pompoen
120 g bruine basterdsuiker
3 el maizena
1 el speculaaskruiden
1/4 tl zout

Om te serveren
(plantaardige variatie op) slagroom
Geroosterde pecannoten

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een spring- of taartvorm in.
Maal de pecannoten fijn tot een meel in een keukenmachine of blender. Je zou ook amandelmeel kunnen gebruiken.
Meng alle ingrediënten voor de bodem in een kom. Snijd de boter in stukjes en kneed tot een deeg. Voeg eventueel 1-2 eetlepels water toe als het te droog is. Laat het deeg een kwartiertje rusten in de koelkast.
Schil de flespompoen en snijd deze in stukken. Kook de pompoen voor 15 minuten of tot je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Laat wat afkoelen en pureer de pompoen met de rest van de ingrediënten voor de vulling tot een glad mengsel.
Rol het deeg uit tot ongeveer 1/2cm dik en bedek de taartvorm ermee. Stort de pompoenvulling in de vorm. Bak voor een uur in de voorverwarmde oven. Laat de taart helemaal afkoelen voor je deze aansnijdt.
Serveer de pompoentaart met slagroom en geroosterde pecannoten.

 

Falafelbroodjes
20 stuks | 30 minuten

 

           

1 rol vers bladerdeeg
1 bakje falafel
4 el muhammara
2 el ongezoete sojadrink
1 tl zonnebloemolie

Om te dippen
1 bakje Hoemoes
4 el water
2 el muhammara

Verwarm de oven voor op 200 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.
Halveer het bladerdeeg door de lengte. Snijd over de breedte reepjes van 4 centimeter. Je zou zo ongeveer 20 reepjes van 12 bij 4 centimeter moeten hebben.
Besmeer elk reepje met wat muhammara. Leg op elk reepje een falafelballetje en vouw het reepje dubbel. Druk de zijkanten dicht met een vork.
Meng de ongezoete sojadrink met de zonnebloemolie. Bestrijk de falafelbroodjes met dit mengsel.
Bak de falafelbroodjes voor 20 minuten in de oven.
Maak een sausje van de hoemoes, het water en de muhammara. Serveer bij de falafelbroodjes.

 

 

 

 

Echte klassiekers die niet mogen ontbreken tijdens het kerstdiner:

Cranberry vijg
Gekarameliseerde ui-tijm

 

 

;;